Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казак: Искаме прекратяване на процедурата за главен съдебен инспектор, нарушава се Конституцията

Снимка: БГНЕС

Два основни са мотивите, които ни накараха да внесем вчера с Мая Манолова проекта за прекратяване на процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор. Това каза Четин Казак от ДПС, който е един от вносителите на предложението Веселина Танева да е новият главен съдебен инспектор, в интервю за предаването "Преди всички“.

Първият мотив е фактът, че още миналата седмица г-н Вучков от ГЕРБ заяви категорична позиция на партията, че те няма да подкрепят тази кандидатура. При тези обстоятелства няма как да се събере квалифицираното мнозинство от 2/3 от всички народни представители и кандидатурата е обречена на неуспех. Вторият основен мотив е свързан с излезлия доклад на Европейската комисия, в който има абзац, в който се казва, че ЕК ще следи специално процедурата и ще следи дали са спазени принципите на Конституцията за конкурентост и състезателност в процедурата. При заварения случай, който имаме при нас с една единствена кандидатура, внесена в съответния срок, обективно конкурентост липсва, не по наша вина, а поради факта, че никоя друга политическа сила не внесе своя такава, обясни Казак.

Надявам се да бъде гласувано решението за прекратяване на процедурата. Ако има нагласа в основните политически сили, може да стартира веднага нова процедура с нов срок за номинации. Трябва да се има предвид, че по действащия закон за съдебната власт от стартирането на новата процедура до крайния избор ще минат най-малко 3 месеца, каза още Четин Казак.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени