Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Альошев: "Не е важно кой вкарва, а отборът да печели"

ВИЗИТКА: Петър Альошев Петров е роден на 11 май 1987 година, бивш футболен национал за аматьори, бранител на ПОФК "Ботев". В последния мач на врачани вкара 2 гола на "Миньор" в Перник на техния "Стадион на мира", където "Ботев" записа първата си победа през пролетта с 3:1 над "чуковете".
 
Централният бранител Петър Альошев има в актива си вече 3 гола, колкото има и централният нападател Бранимир Костадинов. Альошев е автор и на първото попадение за "Ботев" в "А" група при завръщането на отбора в елита след 20-годишно прекъсване- попадението му срещу "Светкавица" осигури и първата, засега и единствена, победа на врачани пред собствена публика.

Вкара 2 гола срещу "Миньор", с което осигури победата. Беше ли труден мачът на "Стадиона на мира" в Перник?
Беше по-трудно, отколкото очаквахме. Но с оглед на развоя- при 0:3 до 30-та минута, не изглеждаше толкова зле. Отстрани може и да е изглеждало лесно, но на терена беше друго. Натикаха ни в нашата половина още от началото. След наши грешки се създадоха две опасни положения пред вратата ни и добре, че не се възползваха от ситуациите си, а ние реализирахме нашите! Първият гол падна след статично положение, вторият- след грешка в тяхната отбрана, а третият- пак след статично изпълнение. При 0:3 мачът за тях вече беше свършил…
 
Затова ли много "специалисти" твърдят, че мачът е бил уреден?
Отстрани изглежда по-лесно, но вътре на терена е друго. Сигурно в основата на всичко стои мотивацията. Само преди няколко дни бяха били "Левски" на "Герена", а след това паднаха от "Ботев"- всеки би си помислил, че има нещо гнило, но… аз играх в този мач и знам как се получиха нещата. Според мен мотивацията им изигра лоша шега, съперникът ни подцени и затова загуби в Перник.
 
"Ботев" не беше вкарвал гол в 5 поредни мача, а за 32 минути наниза цели 3 попадения. На какво се дължи това избухване?
Не знам. Ние имахме положения и преди мачовете в Перник, но нямахме късмет да ги вкараме. Във футбола е така, като се отрпищиш веднъж- няма спиране. Дано и срещу "Литекс" да продължим така, както срещу "Миньор". Но е време и нападателите ни да почнат да бележат…

Да, в Перник вкарахте само бранители. Два пъти ти и веднъж Николай Маринов. Това да не е нова тактика: докато техните защитници пазят нашите нападатели, нашите бранители да бележат?
Може и така да е, но нека го запазим в тайна!
 
Вече имаш 3 гола, колкото и централният нападател Бранимир Костадинов. Имаш ли апетити за голмайсторския приз в "Ботев"?
Не бих казал. Не е важно кой вкарва, а отборът да печели. Пък и работата ми е не да вкарвам, а да пазя нашата врата от противниковите нападатели. Е, ако се отдаде възможност, е добре и да вкарам, но това не ми е самоцел.
 
Ти беше автор на първия гол за "Ботев" в "А" група при завръщането на отбора в елита след 20-годишно прекъсване?
Да, помня този гол с глава, който вкарах на "Светкавица". Той е още по-ценен за мен и с друго, осигури ни 3 точки, които засега са от единствената ни победа пред наша публика! Стадионът беше пълен и всички чакаха да бием, а гол така и не падаше. Но в 77-та минута успях да вкарам с глава! Беше невероятно изживяване!
 
След Перник идва домакинство срещу "Литекс". Спокойни ли сте вече в съблекалнята на "Ботев"?
Да, тази победа над "Миньор" беше много важна за нас. Още повече, че преките ни конкуренти- "Видима" и "Локо" София паднаха. Това ни даде аванс от точки, а и двата тима ни гостуват във Враца, където факторът домакинство не е за пренебрегване. Безспорно, вече ще е по-спокойно. Надявам се обаче това спокойствие да не ни изиграе лоша шега.
 
През зимата имаше спекулации, че вече си подписал договор със "Славия". Това истина ли е?
Ами още няма нищо черно на бяло, а и не е сигурно 100%. Има предварителна договорка, но не всичко е изчистено и не бих искал да коментирам. Аз имам договор с "Ботев" за още година и 2-3 месеца, до юни 2013 година.
 
Следователно всеки, който иска да те има в състава си, трябва да приготви пари, които да плати на врачанския отбор, така ли?
Да, така е.
А за колко пари става дума?
Нямам представа, питайте ръководството на "Ботев".
 
Твой личен мениджър е Мирчо Димитров от Вършец, който е много силен на руския пазар. Имате ли планове за трансфер на този необятен пазар?
Разговаряли сме с него и на тази тема, но всичко зависи от моята игра и представянето ми, от формата ми.
Как според теб ще завърши мача "Ботев" - "Литекс" в понеделник?
Не искам да давам прогнози за мач, в който може би ще играя…
 
Тогава да питам по друг начин: има ли сили "Ботев" да направи равен с "Литекс" на Христо Стоичков във Враца?
Със сигурност имаме сили. Ние, ако не си вярваме, че можем да направим поне равен, няма смисъл да излизаме на терена. По-добре да паднем служебно, като "Локо" София…
После идва гостуване на "Лудогорец" в Разград. От там какво да чакаме?
Повечето отбори отиват в Разград, за да паднат с по-малко голове. Ние не се различаваме много, но пък от друга страна, мач с мач не си прилича - каквото стане!
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна