Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" Враца пред хамлетовския въпрос: "Да бъдеш или не..."

Докато феновете на "Ботев" се молят на Господ и палят свещи да се намери изход от финансовата криза, сковала клуба им, не може да се отрече, че представянето на новака в "А" група през последния сезон беше повече от обещаващо. Старши треньорът Антони Здравков успя да изпълни целта, с която дойде във Враца- да остави отбора в елита. И макар да липсваха фанфарите от есента, когато врачани сменяха на всеки 5 мача треньорите си, успяха да спрат ЦСКА с 2:2 у дома и да бият навън преки съперници за оставане- "Локо" София и "Видима" с по 1:0, а пролетните срещи доказаха, че "Ботев" е корав отбор и Враца има място на футболната карта на България.
 
Под ръководството на Сухия врачани подобриха стила си на игра и записаха 4 победи, 3 равенства и 8 загуби, като вкараха 18 попадения и допуснаха 24 в мрежата си. За сравнение през есенния полусезон новакът спечели само 3 срещи, в 5 завърши наравно и падна в 7, при голово съотношение 12:20. През пролетта обаче "Ботев" изигра 8 мача навън, докато през първия сезон имаше предимството да е домакин една среща повече. В тази класация "Ботев" има относително постоянство. Като домакини врачани са спечелили едва 3 мача, губили са двойно повече- 6, и в още толкова /шест/ са завършвали наравно. Футболистите на "Ботев" са отбелязали 18 попадения на стадион "Христо Ботев", а са допуснали 20. Противно на логиката "Ботев" е спечелил през цялата кампания повече мачове като гост- 4 пъти врачани са огорчавали домакините в последната кампания. Два от мачовете им навън са завършвали наравно, а в 9 срещи те са губили при голова разлика 12:24. Разбира се, най-неочакваният им успех през пролетта беше на "Стадиона на мира" в Перник, където "Ботев" сгъна "Миньор" с 3:1. Победата дойде броени дни след като "чуковете" бяха надвили "Левски" на "Герена", което породи доста размисли във футболните среди, свързани с големи коефициенти по заложните къщи. Факт е обаче, че победата в Перник бетонира поне с 90-процентова сигурност мястото на "Ботев" в елита за поне още една година.
 
Новите в БОТЕВ: През зимата от тима си тръгнаха 12 играчи, а новият наставник Антони Здравков доведе 10- вратарят Димитър Иванов, защитниците Дарко Савич, Антон Петров и Николай Маринов, халфовете Илия Илиев, Ивайло Раденцов, Константин Мичрев, както и нападателите Николай Владинов, Румен Рангелов и Михаил Петров. Това доведе до необходимост за обиграване на състава. По този начин голямото текучество на треньори- "Ботев" започна кампанията при Сашо Ангелов (от 1-ия до 5-ия кръг), продължи я Атанас Джамбазки (от 6-ия до 10-ия кръг) и я довърши Пламен Николов (от 11-ия до 15-ия кръг)- се прехвърли и върху играчите, където идващите и отиващите превърнаха зрителите в наблюдатели, които никога не знаят кой нов играч за какво е дошъл в "Ботев"... Сега дилемата пред ръководството е кого от игралите през пролетта да запази за новото първенство, след като на шестима от новите договорите им изтичат- това са Савич, А. Петров, Илиев, Мирчев, Раденцов, Рангелов.
 
ИСПАНСКИЯТ БАЛОН И ПАРИТЕ ОТ ОБЩИНАТА: Мечтата за финансова стабилност на "Ботев" е най-голямата болка на местните фенове. В началото на годината, когато откъм Каталуня дойде вест, че испански инвеститор иска да налее милиони евро в касата на врачани и да направи от "Ботев" евробоец, беше приета добре, но и с подозрение. По-късно се оказа, че дошлият от град Хирона Феликс Монео е представител на богаташа Хосеп Делгадо, който има намерение да инвестира във Враца. Но... в последния момент сделката се разпадна, като почти никой не разбра защо. Появиха се какви ли не версии- от това, че Делгадо не е получил пари от италиански консорциум, близък до "Наполи" и желаещ да купи неговия ФК "Хирона", до обидата вследствие на платена от български оръжеен бос и спонсор на футболен клуб статия в спортни сайтове, насочена срещу Делгадо... Както се казваше в един филм от близкото минало- "Истината е някъде там", но "Ботев" остана на сухо и разчиташе на парите, отпуснати от общинския съвет. А след като и децата във Враца разбраха, че в абревиатурата ПОФК "Ботев" "О"-то не значи "общински", местният парламент съкрати предварително отделената сума от 350 000 на 200 000 лева. И отборът изкара на мускул и юнашко доверие пролетния полусезон в "А" група, а средствата бяха изхарчени до към средата на май. Дори в момента футболистите все още си чакат последното месечно възнаграждение...
 
РОЗОВО БЪДЕЩЕ ИЛИ КРУШЕНИЕ: Добрата игра на няколко местни таланта предизвика интереса на грандовете в родния футбол към футболисти на "Ботев".
 
Безспорно най-конвертируемата стока на врачани е вратарят Веселин Цветковски, който заради силните си игри през сезона беше определен от феновете за №1 за годината. През зимата от пловдивския "Локомотив" искаха да привлекат Цветковски, после се заговори за интерес от ЦСКА и "Левски". Договорът на Веско е до 1 януари 2013 година, което значи, че отиването му в друг клуб ще е придружено с трансферна сума. Бранителят Петър Альошев също се превърна в цел на "Славия", но засега врачани отричат да пускат без пари защитника на "Овча купел", въпреки добрите отношения с чичо Венци. Мениджърът на играча- Мирчо Димитров, намекна за предварителен договор, но после нещата заглъхнаха, защото Альошев няма право да преговаря с друг клуб без знанието на настоящия си. А неговият контракт с врачани е до лятото на 2013 година. В последните дни се спекулира за "сигурен" трансфер на нападателя Бранимир Костадинов в "Лудогорец", макар че нито от Делиормана, нито от Враца потвърждават да има подобна сделка. Погледнато от друга гледна точка обаче, при реализирането на който и да било от тези три трасфера, "Ботев" би си осигурил пари поне за старта на подготовката, защото нито един от посочените футболисти не струва по-малко от 100-150 000 лева.

Ето какво мисли Чавдар Атанасов, президент на ФК "Ботев":
 
Ж.Ал: Финансовият проблем продължава да виси над "Ботев". Обезпечен ли е отборът?
За съжаление не мога да отговоря положително на този въпрос. До края на 2011 година всичко беше наред, докато АЕЦ Козлодуй ни помагаше, но след спирането на парите започнахме да се задъхваме, защото община Враца няма нито възможностите, нито ресурсите да издържа клуб в "А" група. Говорил съм с кмета Николай Иванов по този въпрос, запознал съм със ситуацията и министрите от Враца- Тотю Младенов и Мирослав Найденов. Те твърдят, че обичат отбора. Надявам се да направят нещо, за да го запазим и догодина в елита. На 15 юни имаме общо събрание, на което нещата вече ще трябва да са ясни. Ако не сме намерили пари за следващия сезон, има голяма вероятност да не започнем следващото първенство.

Ж. Ал: Защото няма пари, така ли?
Да, това е проблемът. Когато поехме "Ботев", ние- от ръководството, заявихме, че ще влезем в "А" група. След това обещахме да запазим мястото му в елита- и това направихме. Но без пари напред няма да може да се върви. Футболът е скъпо удоволствие, а местната управа и бизнесът нямат възможности да ни помагат. Ние не разполагаме с голям ресурс и затова след оттеглянето на Атомната централа в Козлодуй не виждаме изход от ситуацията. Обстоятелствата ще ни принудят да стигнем и до там...

Ж. Ал: Готов ли сте да се оттеглите от "Ботев", след като не можете да го издържате?
Аз и друг път съм казвал- готов съм да дам цялата власт на онзи, който докаже, че има пари да издържа отбора. Но такъв досега не се е появил...

Ж.Ал: А испанският балон се спука?
Изобщо не ми се говори за това. Но ще бъде жалко, ако не се намери изход от ситуацията. Градът заслужава да има отбор в "А" група. Публиката ни показа, че е една от най-постоянните в България и неслучайно сме на едно от първите места по зрителска посещаемост на мачове през първенството. Враца е град с футболни традиции и ще е жалко, ако не запази мястото си на футболната карта на България.
 
Ж.Ал: Старши треньорът Антони Здравков каза, че още няма договор и не знае дали ще продължи да води "Ботев" и през следващото първенство. Така ли е?
На 28 и 29 май събираме треньори и футболисти и ще водим разговори с всеки един от играчите. На някои им изтичат договорите и не можем да ги задържим. На други- като Иван Коконов, им изтича срокът за преотстъпване и той със сигурност ни напуска, за да се върне в "Славия". На базата на това кои освободим, ще си направим сметка и ще знаем какво търсим в селекцията си за новото първенство. Не на последно място това зависи от парите. Ако нямаме възможности, ще залагаме на млади момчета от школата. Но лично аз се надявам да не се стига до подобни крайности.

Ж.Ал: Какво стана с подписката, която трябваше да внесете при министър председателя Бойко Борисов и чрез която искахте помощ от правителството?
Събрахме повече от 5 000 подписа, но не можем да я внесем при премиера. Няколко пъти изисквах от кмета Николай Иванов и от областната управителка Пепа Владимирова, и от нашите министри да инициират една подобна среща, на която да му връчим подписите и подписката, но досега това не сме го свършили. Надявам се в близките дни да имаме възможност поне да му я предоставим, ако не се получи нищо от тази идея.
По публикацията работи: Жоро Александров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна