Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито едно от децата, пили от млякото с отрова за мишки, не е потърсило лекарска помощ, опасността отминава

Снимка: БГНЕС

Новината за мляко с отвора за мишки, което е било дадено в детска градина в Асеновград, предизвика възмущение и за щастие няма деца, потърсили медицинска помощ. Те остават под наблюдение, родителите не могат да се отърсят от преживения ужас, но някои ги  пуснаха отново на градината днес. Д-р Моника Троянчева - директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Пловдив, успокои, че специалистите по токсикология са били категорични, че не се очаква опасност и обърна внимание на това, че са срещнали отношение и подкрепа от колеги и община.

Тази ситуация за мен беше много полезна да видя как много бързо  можем да проведем всички профилактични действия, когато действаме в екип и в синхрон. Мисля, че няма място за притеснение, всичко беше бързо овладяно и от тук нататък компетентните органи нека разсъждават защо и как е станало. 24 часа е периодът, който цитираха токсиколозите, те изтекоха и едва ли има място да притеснение, повтори д-р Троянчева.

Д-р Иван Шиков - директор на Регионалната агенция за безопасност на храните  обясни, че още вчера сутринта двама инспектори са отишли на място и констатирали, че на съда с прясното мляко е залепнала субстанция със син цвят. Издадена е възбрана, взети са две проби. След появата и на другите институции - полиция и прокуратура, цялото количество прясно мляко и въпросната субстанция бяха взети. В детските градини се извършват проверки всеки месец. Нашите инспектори проверяват абсолютно цялата налична храна, която постъпва в склада, документите, срока на годност. Вчера колегите не са успели да направят обстойна проверка на целия склад, но са разбрали партидата от прясно мляко откъде идва. Тя е с всички необходими документи и отговаря на изискванията на законодателството. Разпоредена е и проверка в предприятието - производител. Нашият инспектор не установява отклонения и проблеми по отношение на производството. Интервютата с д-р Троянчева и д-р Шиков можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна