Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Винаги черната овца са болниците

Снимка: БГНЕС

За да се разпределят по-гъвкаво средствата за болнична помощ от 1 април НЗОК въвежда прогнозно определяне бюджетите на болниците месец за месец, след анализ на разходите за предходния период. Надлимитираната дейност ще бъде изплащана месец след отчитането й, след проверка. Д-р Неделчо Тотев, председател на УС на Сдружението на общинските болници, обясни, че още от самото начало, когато се е заговорило за бюджетите, те са изказали несъгласието си.

Основният проблем произтича от това колко е този прогнозен бюджет. Ако някой ми каже, че досега не са правени анализ, ще бъде трагично, смешно даже. Има болници, които разкриват нови дейности, има други, които закриват дейности. Това едва ли е начинът да се справят с проблемите. Самата здравна система е в катастрофа, не е в криза вече. Винаги черната овца са болниците. Системата трябва да се прекрои. Иначе нищо няма да се получава. Болницата дотира държавата, защото дейността, която е извършила, се плаща месец след това. Сега се заговори за финансиране, защото правителството заговори, че общинските болници са във фокуса на вниманието. Заговори се за финансиране чрез Сдружението на общините. Пари, които МС гласува - забележете 6 милиона лева за 51 болници срещу 40 милиона лева за Правителствена болница, само за апаратура за тази година, която мина



Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС коментира, че отнемането на лекарски права може да прави само съда и БЛС.

Когато Касата има ефективен, а не субективен контрол, никакви съображения няма да имаме за прекъсване на договор, не за отнемане на права, когато се вършат умишлени злоупотреби. Но към момента няма контрол. Докато нямаме електронна здрава карта на пациента и свързана система между изпълнител и каса, контрол няма да има. Това са общи приказки, търси се вина там, където я няма. А вината е ниското финансиране, неправилно разпределение, неправилни изсквания и всичко останало. Санкциите и наказанията няма да решат нито един проблем. Системата е несправедливо регулирана - това са истинските неща. Ние ще се мъчим да оправяме последствията. Нищо ново по същество - тримесечните бюджети стават месечни. Изобщо понятието бюджет е вредното. За да си гарантират болниците средствата, ще скочат хоспитализациите. Бюджетът на болницата трябва да зависи от това колко хора са я избрали. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна