Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Нейкова с проект за създаване на параолимпийски отбор по гребане

Румяна Нейкова с проект за създаване на параолимпийски отбор по гребане

Една олимпийска и една световна шампионка работят по проект за създаването на параолимпийски отбор по гребане. Румяна Нейкова и Виктория Димитрова представиха вече този свой проект. Двете създадоха отбор по гребане за хора с увреждания, от няколко месеца водят тренировки с трима състезатели, намериха спонсор, поръчана е лодка. Запланувано е участие в регата, на която нашите ще бъдат класифицирани и през август може би ще участват на своето първо световно първенство. Мечтите на хората около този проект са догодина да стартират в олимпийските квалификации, на които да спечелят квоти за игрите в Рио де Жанейро.

Идеята за всичко това е на Румяна Нейкова, която се захвана с реализацията веднага щом напусна федерацията по гребане - т.е. от есента на миналата година.

Тренировки засега водят трима мъже - Атанас Парушев, Владислав Гюров и Ивайло Петров. Първите двама са на колички и никога не са се занимавали професионално със спорт, а Ивайло Петров е европейски шампион по бокс, има множество отличия и в кик-бокса. Тримата тренират упорито в зала, осигурена от Българската параолимпийска асоциация и чакат с нетърпение лодката, за да влязат за пръв път на вода.

Парагребците ни не са надяват на особена помощ от Българската федерация по гребане. Вярват обаче, че нещата ще се уредят постепенно. Единственото, което искат, е в Устава на Федерацията да бъде записано, че тя работа и с хора с увреждания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна