Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на труда

| обновено на 01.05.14 в 16:10
Снимка: БГНЕС

На 1-ви май по целия свят се чества Денят на труда и на международната работническа солидарност. Денят се отбелязва с прояви в редица страни по света. В повечето европейски и балкански държави синдикатите организират протести.

Денят е един от официалните празници в България. Той се свързва с борбата за 8-часов работен ден и за зачитане на елементарните социални права. 

Стотици хора от цялата страна се събраха в София, за да отбележат Деня  на труда и международната работническа солидарност пред храм "Свети Александър Невски" в София. Те взеха участие в традиционното шествие от площад "Александър Невски" до лятната естрада на Борисовата градина, където продължи празникът.

Жители на Враца смятат, че трудът на хората не се цени, независимо от това какво образование и квалификация имат. С духова музика и песни, млади и стари жители на врачанското село Бели Извор манифестираха под лозунга "Да живее първи май". Ентусиазма на местните хора поде и кметът на селото Кирил Илиев:

Първи май не е партиен празник. Може би си спомняте преди години, когато манифестациите бяха задължителни, когато, щеш не щеш, трябва да отидеш на манифестация, да манифестираш в подкрепа на една партия, но сега нещата са коренно променени. Ние го приемаме като чист професионален празник на работническата класа, на хората, които изкарват благата, включително и на тези, които натрупаха много милиони.

Патрули на КАТ дежурят в увеличен състав по основните пътища в страната с оглед натоварването в първия от серията почивни дни. Продължават и проверките за техническото състояние на автобусите по големите автогари. Агенция "Пътна инфраструктура" въвежда мерки за улесняване на движението в празничните дни по магистралите "Тракия" и "Хемус". По конфликтните участъци по пътя за Кулата ще има патрули. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна