Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Българите са недоволни от заплащането на труда им, но и от оценката на приноса им

Снимка: БГНЕС

Българите са недоволни не само от заплащането на труда им, но и от оценката на приноса им към фирмата, където работят. Това заяви в предаването на "Хоризонт" - "Преди всички"  директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев:

Последно наше изследване на индекса на трудовия климат показа, че едва около 30 процента от работещите българи считат, че тяхното заплащане е справедливо. По-голямата част е неудовлетворена изобщо от равнището на заплащане, а става въпрос и за неудовлетвореност от гледна точка на индивидуалния принос. Тоест, те считат, че чрез труда си са допринесли доста повече за организацията или фирмата, в която работят, но този труд им е недооценен. Днес трябва да се промени само нагласата за получаването на повече пари, а да се променят и механизмите и системите на отчитане на труда, защото в основата до голяма степен от това ниско заплащане понякога стоят липсата на механизми, които да бъдат надеждни по отношение оценката на труда на работещите. 

Според Любен Томев традиционният начин за работа със седмичен график е предпочитан заради по-голямата сигурност, която предлага. Причината хората да го избират пред схемите за гъвкава заетост отново се корени в ниското заплащане на труда у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна