Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти за внесения нов вот на недоверие към правителството на Орешарски

Снимка: архив
Финансовата политика на правителството стана повод за поредния вот на недоверие на правителството на Пламен Орешарски. Опозицията атакува управляващите най-вече заради това, че одобриха вземането на нов заем в размер на 3 милиарда лева. Според Гарабед Минасян, икономист от БАН, в бюджета и финансовата политика има вътрешни фактори, които въздействат върху нормалното протичане на процесите:

Външните са това какво става в икономиката. А това, което става, като рамка, която позволява да се планират и да се развиват финансовите съотношения, не е никак хубаво. Ако започнем с безработицата - регистрираните безработни през април 2014-а година са с близо 2 процента повече от тези преди 1 година. Забелязва се ясна тенденция за изтичане на резидентен капитал. През първото тримесечие на тази година - 663 милиона евро напускат страната, по данни на БНБ. Кредитната активност е замряла. Вече се наблюдава дори превишение на краткосрочните лихви над дългосрочните, което говори за стремеж към текущо оцеляване. Преките чуждестранни инвестиции са символични числа - 89 милиона евро, това е 4 пъти по-малко, отколкото  преди година. Имаме ясно очертана дефлация. Бюджетният дефицит е три пъти по-висок, отколкото преди година. Разходите растат, приходите са с 4 пъти по-малка скорост.

Георги Стоев от "Индъстри Уоч" уточни, че самото ратифициране на дълга не е промяна на бюджетните параметри:

Ако опозицията е искала да връчи такъв вот на недоверие, е трябвало да го направи при одобряването на бюджета. Това е повтаряне на една и съща песен. Не ми се струва, че това е най-тежкият проблем на България или на правителството, за което може да се дискутира. Истината е, че тези 3 милиарда лева, от една страна е ясно за какво ще бъдат използвани. На второ място голямата част от тях наистина отиват за рефинансиране на дълг. Тези неща бяха известни. Тъй като няма рязка промяна на фискалната политика, не смятам, че трябва да има притеснения за тази емисия.

Чуйте мненията от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени