Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бареков: Президентът беше подложен на натиск от ГЕРБ и БСП да не назначи човек на ББЦ в ЦИК

2
Снимка: БГНЕС

Решението на президента да не промени състава на ЦИК в полза на ББЦ не е било очаквано в партията. Ситуацията  е напълно абсурдна. Тя наподобява служебен отказ на държавния глава и на партиите в доскорошния парламент да допуснат "България без цензура" до равнопоставено участие в изборния процес. Ние сме най-голямата партия, която беше непредставена в 42рия парламент, а в Европейския, която отива на тези избори без представител в ЦИК, макар че там имат свои представители несъществуващата вече "Синя коалиция", както и една партия, която почти не съществува – НДСВ. За мен скандалът наподобява 2001 г., когато НДСВ беше извадена по служебен път от изборите. Сега по същия начин се действа срещу ББЦ. Това каза за предаването "Нещо повече" на "Хоризонт" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Според него, за да вземе това решение, президентът е бил подложен на натиск от ГЕРБ и БСП след срещата си с Бареков на 2-ри август:

Президентът обеща, че ще спази закона. Самият той каза пред нас (с мен беше цялото ръководство на партията): "Аз  смятам, че  по закон вие имате право и затова съм решен да назнача ваш представител", след което последва една медийна атака от страна на г-жа Мая Манолова и представители на ГЕРБ, че ние нямаме право, а те написаха самия закон, след което президентът се поддаде.


След Костинброд смятам, че всичко трябва да бъде гледано под много сериозно внимание и под сериозна лупа. Много партии са печелили и без хора в ЦИК, но тук важна е проявата. Важно е, че се нарушават закони. Важно е, че се пишат закони, които се пишат, за да не се изпълняват.


Според Бареков става дума за "лошо написано законодателство", с което предишният парламент ще остане в историята. Най-интересното е, че доц. Таков, който беше назначен за правен консултант на президента Плевнелиев, доколкото аз имам информация, е бил за назначаването на наш представител в ЦИК.

ББЦ запазва възможността да обжалва решението на държавния глава пред Конституционния съд, каза политикът

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Бареков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна