Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от ЕС предупредиха Русия срещу военна намеса в Украйна.

Външните министри на страните от Европейския съюз предупредиха Русия срещу каквато и да е военна намеса в Украйна. По другата основна тема на днешното си извънредно заседание – кризата в Ирак, първите дипломати на 28-те оставиха отделните страни да решават дали да подпомогнат с оръжия кюрдските власти в борбата им с джихадистите.

Всеки опит на Русия за военна интервенция в Украйна, дори и под хуманитеран прететкст, ще се разглежда като грубо нарушение на международното право, реши съвета на външните министри. Те подчертаха, че хуманитарна помощ може да се оказва само в съответствие с принципите за неутралност, без политически цели, с одобрението на националните власти, и със съдействието на международните хуманитарни организации. Към руската страна беше отправен и пореден призив да прекрати враждебните действия, най-вече – под формата на подкрепа и доставки на оръжие за сепаратистите, а след заседанието върховният представител за външната политика Катрин Аштън обобщи:

Призоваваме Русия да работи заедно с международната общност за приключване на тази криза, за да можем да гарантираме териториалната цялост на Украйна и бъдещето на нейните граждани в собствената им страна.

За другата криза – в Ирак – външните министри осъдиха атаките на ислямистите, извършваните от тях жестокости, и грубите нарушения на човешките права, насочени към определени религиозни малцинства.

Приветстваме решението на отделни страни да доставят оръжие на кюрдските регоинални власти, пише в заключенията от днешната извънредна  среща, с които ЕС практически оставя подобни действия в ръцете на всяка от страните-членки. Това ще се прави според възможностите им и националното им законодателство и в координация с иракските власти, гласи днешното решение.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна