Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на движението за независимост на Шотландия Алекс Салмънд спечели последния телевизионен дебат

Алекс Салмънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд и лидерът на движението "По-добре заедно" Алистър Дарлинг проведоха заключителен телевизионен дебат преди референдума за независимост на Шотландия на 18-и септември. Залежите с природен газ, валутата и бъдещето на ядрените оръжия бяха сред темите на разгорещената дискусия.

Салмънд обвини противника си, който е бивш депутат от Лейбъристката партия, избран в Шотландия, че се придържа към политиката на консерваторите, която тласка шотландските деца към бедност. Дарлинг отхвърли обвинението и отново поиска от Салмънд да разкрие неговия "План Б" за валутата, ако Уестминстър откаже да дели паунда с новата независима държава. Салмънд обаче този път изглеждаше по-добре подготвен и по-уверен от опонента си и отговори, че разполага с цели три "Плана Б", но това, което иска, е мандат от шотландския народ да ползва паунда като валута.

Анкета на "Гардиън" и агенция ICM, непосредствено след дебата, показа, че Алекс Салмънд го е спечелил убедително със 71 на сто одобрение, срещу 29 процента на Алистър Дарлинг. Политическките наблюдатели на Острова отчетоха убедителното представяне на Салмънд, но все още са скептично настроени, че победата в дебата ще се трансформира в гласуване за независимост на Шотландия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна