Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тодор Тагарев: Може да бъдат създадени нови бази на НАТО в Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, очаква от започващата днес среща на върха на НАТО в Уелс лидерите да декларират по ясен, категоричен и единен начин вижданията си за променената ситуация в света по отношение на сигурността и да поемат ангажименти за подготовка за справяне с новите предизвикателства.

Не НАТО инициира тези промени, специално в Европа промените са инициирани основно от Русия и като декларации и документи, които са приети от Руската федерация в сферата на сигурността, и като реални действия, особено спрямо съседна Украина. НАТО в момента реагира на тази политика на Русия и съответно ще предприеме няколко типа действия. Първото е, че ще бъдат прегледани плановете за отговор на агресивни действия от други страни и когато се счете, че няма такъв план, а трябва да има, ще бъдат създадени такива планове. След това ще бъдат създадени планове за разработване на съответните способности на страните-членки, така че да могат да изпълнят оперативните планове. Това може да звучи теоретично, но на практика това означава, че ще бъдат преосмислени решенията за базиране на страни-членки, за подготовка на инфраструктурата, за изграждане на инфраструктура за командване и управление на войски и сили и в някои случаи може да бъдат създадени нови бази в страни от Източна Европа.

На въпрос колко твърда трябва да е реакцията на НАТО спрямо Русия, Тодор Тагарев коментира, че Русия е агресорът спрямо Украина и залага в свои документи някои предпоставки да действа и срещу други страни, за които счита, че са в сферата на нейното влияние.

Разбира се, това не може да бъде оставено без отговор. Така че НАТО ще предприеме мерки. Възможно е тогава, когато държавните ръководители на страните-членки на НАТО по единен и категоричен начин декларират своята позиция спрямо действията и намеренията на Русия, Путин да бъде стреснат. В момента той вижда разнобой и в НАТО, и в ЕС по други въпроси, и е готов да се възползва от този разнобой, а там, където може, и да го засилва.

Според Тагарев България отива с ясна позиция на срещата. Той смята и че трябва да се увеличи бюджетът за нашата армия.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени