Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският парламент прие закон, който предвижда ограничено самоуправление за сепаратистите

| обновено на 16.09.14 в 14:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският парламент прие закон, който предлага ограничено самоуправление за сепаратистите в източната част на страната. Законопроектът бе внесен официално от президента на страната Петро Порошенко. Той е част от мирния план, подписан с проруските бунтовници на 5-и септември, чиято цел е да бъде сложен край на продължаващия вече пет месеца кървав конфликт.  

Съгласно закона, украинското правителство призовава за провеждането на местни избори на 7-и декември в източната част на страната. Изборите ще се проведат в определени части от регионите Донецк и Луганск, които в момента се намират под контрола на проруските сепаратисти. Законът също така предвижда амнистия за сепаратистите, участвали в боевете със силите на правителството.

Заместник-премиерът на самообявилата се Донецка народна република Андрей Пургин отхвърли приетия от Киев закон, предаде АФП. "Пълно самоуправление ще бъде въведено в Донбас, тази територия вече няма нищо общо с Украйна", заяви Андрей Пургин. "Украйна е свободна да приема каквито закони иска. Ние обаче не планираме федерализъм с Украйна", каза още Пургин.

Междувременно крехкото примирие между силите на украинското правителство и проруските сепаратисти остава застрашено от все по-честите нарушения и от двете страни. Два автомобила, маркирани с емблемата на Организацията за сигурност и сътруничество в Европа, са пострадали при обстрела край Донецк, но премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Закарченко отправи критики към мисията, че участниците не са осигурили подробности за маршрута, по който се движат:

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа попадна под обстрела на противниковите части и нашите. Ние дори не бяхме наясно, че те ще пътуват там. Мисията на ОССЕ сама е взела това решение. Днес обясних, че това не е Европа, където войната върви по график - да ядем, да поспим и после да продължим с войната. Това е истинска гражданска война, в която няма правила, няма график. Бием се по различен начин, не като европейците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна