Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на двете общности в разделения Кипър получи най-престижното европейско отличие за културно наследство

Снимка: Бранислава Бобанац

Носител на наградата на Европейския съюз за 2014-а г. за опазване на културното наследство “Европа Ностра” стана “Домът за сътрудничество” в Никозия. Той се намира в буферната зона, контролирана от ООН, “ничията земя” между двете части на последната в Европа разделена столица. Най-престижното европейско отличие в сектора на културното наследство му бе връчено на специална церемония.

Наградата е в категорията за консервация. Домът е разположен в историческа сграда от 50-те години на миналия век, изоставена и почти разрушена след турската инвазия от 1974-та г. Съвместен проект на двете кипърски общности, по инициатива на Асоциацията за исторически диалог и изследвания, и с помощта на международно финансиране я реконструира и върна към нов живот. Новият Дом за сътрудничество бе открит през май 2011-а г.

Това е първият и единствен засега подобен център в Кипър, принадлежащ на двете кипърски общности, за културни дейности, образование, диалог и изграждане на мира. Целта му е да превърне “мъртвата зона” в историческия център на кипърската столица в зона на сътрудничество, междукултурен диалог и разбирателство, като насърчава усилията на гражданското общество.

Домът е достъпен за всички желаещи от двете страни на линията, разделяща страната. В него се осъществяват много програми и проекти, включващи най-често младите хора, в областта на образованието и обучението. Осигурява се възможност за неправителствени организации и физически лица да проектират и изпълняват иновационни проекти за засилване на междукултурния диалог. Активистите на дома работят и в подкрепа на опазването на културното наследство на целия Кипър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна