Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лазар Копринаров: Интригата е колко малки партии ще влязат в следващия парламент

Снимка: БТА

Кампания без скандали, но и кампания без ентусиазъм. Така определи предизборната агитация проф. Лазар Копринаров – ръководител на Катедра “Философски и политически науки“ в Югозападния университет “Неофит Рилски“. В предаването "Хоризонт до обед" той даде своето обяснение защо кампанията е вяла:

От една страна ми се струва, че е вяла поради наличието на една огромна умора - в избирателите и политиците. Не само физиката, но и психиката на хората има праг на изтощаване. На практика тази кампания започна преди месец, но неофициално тя се води от година и половина, още от прочутото избиране за шеф на ДАНС на един известен политик. 

Проф. Копринаров изключи възможността за договорка между политиците като причина за вялата кампания:

Вярно е, че този път политиците на водещите партии този път говорят не така агресивно, отколкото беше на предходни избори. Говорят, някак си с идеята, че могат да седнат на масата на диалога. Разбирам ги, защото си дават сметка, че България е в трудна икономическа и не само икономическа ситуация и който и да победи, с каквото и мнозинство да разполага, то няма да е достатъчно да успокои обществото. /…/ При нас се знае кои ще бъдат първи, втори и трети, но не заради договорка, а защото структурирането на избирателите е такова. Има обаче една интрига и тя е съществена – колко ще бъдат малките партии, които ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера.

Според проф. Копринаров именно този въпрос стои в основата на създаването на стабилна коалиция след изборите, за да се оформи такава политика, която да съответства на обществените интереси.

Налице е компресиране на страх в обществото, коментира още той:

В основата стоят не само тези беди, които ни сполетяха – наводнения и природни катаклизми. Тези катаклизми очевидно правят хората глухи за всякакво политическо говорене. Това е и друго обяснение за вялостта на кампанията. У нас има натрупване на страх и по още една причина – ерозия на доверието на гражданите помежду им и ерозия на доверието към политиците и институциите.

Цялото интервю с проф. Лазар Копринаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени