Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Брюксел се страхува от спиране на газовите доставки от Русия",  пише на първа страница "Независимая газета". Русия ще намалява транзита на газ през Украйна, ако тя
започне да го източва за свои нужди, заяви Владимир Путин. Той поясни, че Москва ще действа, както през 2009-а година.

Досега Москва се въздържаше от подобни заплахи, отбелязва от своя страна "Комерсант". "Ситуацията в ЕС е такава, че прекъсванията в доставките на руски газ може почти да не бъдат усетени в Западна Европа, но да се отразят твърде тежко на Източна, обяснява руският експерт Валерий Нестеров. Според него "трябва зимата да е студена, за да се размърдат политиците в Европа".

Наблюдателят Михаил Корчемкин прогнозира във "Ведомости", че хората в Европа няма да мръзнат, както през 2009-а година. Може обаче да пострада промишлеността: ако се развие негативен сценарий, потреблението ще бъде жертвано, което може да удари темповете на растеж на производството.

При най-лошия сценарий може сериозно да пострадат Балканите, балтийските страни и Финландия - газът, получаван от тях, ще намалее минимум с 40 на сто, изтъква "РБК дейли".

Ситуацията с болестта ебола представлява здравно и политическо предизвикателство за американския президент Барак Обама, изтъква в заглавие "Вашингтон пост".

Според "Ню Йорк таймс" Белият дом вече е въвлечен в криза, която отново повдига въпроси за управленския стил на Обама.

По повод европейската реакция "Ню Йорк таймс" посочва, че на вчерашната среща в Брюксел не са взети конкретни решения за справяне с кризата, освен че бе насрочен семинар по въпроса за ебола. Епидемията от ебола, обхванала три държави и пряко заплашваща още петнайсет, вероятно няма да спре, докато светът не разработи ваксина срещу болестта, казва един от откривателите на ебола, изследователят Петер Пиот, цитиран от британския "Гардиън".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени