Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Спокойствието, на което е научен политическият ни елит, приключи

Снимка: БГНЕС

Не трябва да се насажда етническо противопоставяне, заяви в предаването "Нещо повече" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Проблемът, който съществува, е проблем на самия модел и разгарянето на етническо противопоставяне всъщност вдига димна завеса над една върхушка – върхушката на ДПС, която не е нито турска, нито ромска, а тя се оценява по-скоро от голяма част от българските граждани като криминална. Противопоставянето на етнически принцип подменя всъщност остротата на самия проблем – модела, злоупотребата с власт и търговията с влияние, срещу което повече от година протестираха български граждани.

Цонева коментира още: Ключовото послание в речта на президента беше, че моделът "КТБ" или както протестиращите го наричат – моделът "Кой", трябва да бъде разграден, т.е. контролът върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици, институции трябва да бъде разграден, а не той да се модифицира, възпроизведе и внедри отново. Огромното очакване е българският политически елит да започне да се отдръпва от изключително тежките, много ситно оплетени мрежи на влияние, които не дават възможност в регулаторите да се излъчват компетентни и независими хора, в резултат на което не може да бъде наложен законът, и виждаме всичко, което се случва с КТБ, с други решения, свързани с установяване на върховенство на закона. Всъщност са "счупени" институциите, те буквално са останали без собствените си граници, стават незабележими, те се появяват едва ли не от трагедия до трагедия, от национален траур до национален траур и отново потъват в някакво блато. Това безвремие, тази завладяна от една дълбоко криминализирана, мафиотизирана върхушка трябва да бъде преустановена. Това предстои, много е тежко, сигурно ще отнеме години, изисква гръбнак, изисква много отдаденост на хора, които биха се заели с подобна задача.

Цонева е категорична, че политическият елит трябва да се страхува от народа. Според нея спокойствието, на което е научен политическият ни елит, е приключило.

Цонева не е оптимист за това партиите да се разберат за бъдещо стабилно правителство. Тя коментира изказванията на политическите лидери и отправените послания по време на днешния първи ден на новото Народно събрание.

Някакво правителство би могло да се състави, но кога ще бъдат следващите предсрочни избори, какъв е хоризонтът, има ли хоризонт за реформи, има ли воля за реформи, има ли мнозинство, което да подкрепя реформи – на тези въпроси оптимистичен отговор в момента няма. Политиците изглеждаха доста песимистични, включително и в начина, по който бяха построили своите послания. Не излъчваше като цяло парламентът някаква енергия за това, че той е в състояние да се справи с тежката криза. /…/ Огромно предизвикателство е да бъде постигнато споразумение. Най-важното е компромисът, който ще бъде поставен в основата на едно такова споразумение, да не е всъщност заговор зад гърба на гражданите – всички да управляват, а народът да остане в опозиция.

Цялото интервю на Емилия Антова с Антоанета Цонева чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна