Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

НАТО засича необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море. Това става в момент, когато отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради ситуацията в Украйна, пишат британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф". Изтребители на Алианса са прехванали четири групи руски военни самолети за около 24 часа вчера и онзи ден. НАТО заяви, че е имало над 100 прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013-а г., посочват двете издания.

Украйна може да стане проводник на западен натиск върху Русия и Беларус, смята руският министър на отбраната Сергей Шойгу според централния печат във федерацията.
Вчера Шойгу и беларуският му колега Юрий Жадобин обсъдиха в Минск мерки за укрепване на военната сигурност на Съюзната държава между Русия и Беларус, пише "Росийская газета". Руският министър изтъкнал, че военнополитическата обстановка в света изисква двете страни точно да координират усилията си в борбата с "широк спектър от предизвикателства и заплахи".

Русия и Беларус трябва внимателно да следят процесите в Украйна, защото прозападни сили там се опитват да формират преден рубеж за натиск върху Съюзната държава, казал руският министър според "Комсомолская правда". Русия и Беларус могат да отвърнат на заплахата от западен натиск чрез Украйна, само като развият боеспособни въоръжени сили, пише "Московский комсомолец". Изданието припомня активното руско-беларуско сътрудничество във военната сфера.

Натискът на Запада се отрази зле на руския оръжеен износ, констатира "Новие известия". От началото на годината Русия е продала оръжия и военна техника за 9,8 милиарда долара, съобщи заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Анатолий Пунчук. За сравнение миналата година Русия продаде в чужбина оръжия и бойна техника за 15,7 милиарда долара.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени