Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски изтребители вдигнаха НАТО в бойна готовност

Снимка: Дневник

Руски изтребители вдигнаха НАТО в бойна готовност, след като за пореден ден нахлуха в чуждо военно пространство. Вчера следобед 26 самолета са летели над Черно, Балтийско и Северно море, като се е наложило самолети на Пакта да бъдат вдигнати и да принудят руските изтребители да се върнат обратно.

Руските военни самолети са стигнали чак до въздушното пространство на Великобритания и Португалия. 4 са летели над Черно море във въздушното пространство на страни от НАТО. Общо 26 машини – изтребители и бомбардировачи - са нарушили въздушното пространство на Пакта. Всички самолети са били с изключени системи за обмяна на данни, с които при учения те подават сигнал и се идентифицират. Това е опасно и за гражданските полети. Германски, турски и британски военни самолети са били вдигнати под трегова и са принудили руските нарушители да се върнат обратно на своя територия.

Кремъл обяви, че става дума за военни учения. НАТО критикува руските си партньори, че в така наречените учения те са нарушили без предупреждение чуждите граници, не са предоставили летателните си планове и са отказали контакт – а това е задължително условие при провеждането на военни тренировки. Осем самолета са били засечени над Балтийско море, 4 над Черно море и 14 над Северно море. Според данните на НАТО, досега руските ВВС са нарушили над 100 пъти тяхното пространство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна