Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В река Луда Яна отново има умряла риба

Получен е сигнал за голямо количество умряла риба в река Банска Луда Яна. Директорът на РИОСВ Пазарджик Костадин Гешев е разпоредил незабавна проверка на случая.

Взети са точкови проби в района на "Асарел Медет". За случая е уведомено и ръоводството на "Басейнова дирекция". Към момента не е ясно какво е точното количество на умрялата риба. 

В събота водоемът, който събира киселинните води от "Еко Медет" преля и в продължение на няколко дни отровните  води изтичаха в река Луда Яна. Причината беше аварирала помпа, като никой от отговорните за поддръжката на съоръжението не успя да каже от кога е аварията и защо с дни никой не е реагирал, за да се избегне екологичната катастрофа.

Източването на водоема продължава, а директорът на "Еко Медет" Костадин Хараланов получи акт с максималната глоба от 5 хиляди лева.

Според областния управител на Пазарджик Иван Йорданов санкцията няма да постигне очаквания ефект:

"Еко Медет" е държавно дружество и санкцията ще бъде санкциониране на единия джоб на държавата на другия джоб. Така, че тук санкцията, в класическия смисъл, няма да сработи. За съжаление.

Все още официално не е отпаднала забраната да се ползва питейна вода в региона, въпреки, че пробите на водата в питейните кладенци не показаха отклонения от нормите.
 
Очаква  се Регионалната здравна инспекция да оповести окончателните резултати за нивата на тежките метали във водата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна