Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Радио – любов моя”: Забавната и танцова музика в първите години на Радио София – І част

| обновено на 10.06.15 в 09:00
Снимка: архив
Забавната и танцова музика заема своето пълноценно място още в първите дни на новосъздаденото през 1935 година държавно Радио София. Да не забравяме, че в онова време, когато малцина притежавали дори и грамофони, с радиото устройвали вечеринки, танцови забави, припявали заедно с певците любими шлагери. За забавленията на българските слушатели се грижели Салонният и Джазовият оркестър (за тях ви разказахме в предишни предавания), а закупуването на плочи за отдела забавна музика обогатил фонда с много валсове, фокстроти, уанстепи, пасо добле, шими, ява, английски валсове, танга, румби…
Разбира се и с тогавашните български и световни песенни хитове. В радиопрограмите са ангажирани най-талантливите композитори в жанра като Мильо Басан, Йосиф Цанков, Иван Наумов, братята Левиеви, Сава Ганчев. А и композитори, които са по-известни за нас в „сериозния” жанр – като Христо Манолов, Асен Карастоянов, Панчо Владигеров (редовно звучат от плочи напр. неговите концертни пиеси – Фокстрот и Шимши). И Парашкев Хаджиев – освен като ръководител на групата „Детска радост”, той участва в програмата като автор и на „модерни български шлагерни песни”. Под това заглавие през 1937 година е обявен концертът им заедно с тенора Ромео Райчев, който по-късно става диригент.
В „Звукови хроники” ще чуете гласовете на българските поп-звезди от 30-те и 40-те години на XX век – Георги Шаранков, Екатерина Ванкова, квартет „Цанков”, както и майстора на българските куплетни песни Стоян Миленков. Поет-сатирик, прочут със злободневните сюжети, по които много композитори създават шлагери, звучали в радиоефира.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени