Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Герджиков: Правова държава не трябва да си позволява отмяна на цесии със задна дата

Снимка: БГНЕС

Една правова държава не трябва да си позволява подобно нещо. Така юристът и бивш председател на Народното събрание Огнян Герджиков коментира в предаването "12+3" идеята на управляващите да обявят за недействителни цесиите, свързани с КТБ:

От това, което слушам се прави опит със задна дата да се обявят за недействителни сделки, които са недействителни към момента на тяхното извършване. Една правова държава не бива да си позволява подобни неща освен ако не искаме да зачеркнем член първи от Конституцията, където е обявено, че Република България е правова държава. С обратна сила въвеждането на недействителност никъде в правовия свят не е признато. Уважавам нежеланието на ръководството и държавата да икономиса 800 милиона или 1 милиард, но нека да не става за сметка на нарушаването на закона.

Подобна подправка би мога да действа занапред, но тук няма никакъв смисъл. Като е отнет лицензът, от тук насетне не могат да бъдат извършвани никакви прихващания, беше възможно преди отнемането на лиценза.

Според Герджиков обаче разбиването на големите влогове и прехвърлянето им на много вложители, които си изтеглят парите, е незаконно: 

Разбирането на влоговете не е законно, защото това е заобикаляне на закона и това към днешна дата, по сега действащото право, е основание за нищожност на такива договори и тука няма никакво съмнение и не се налага никаква поправка, за да бъдат обявени за нищожни. 

Герджиков обясни какви са вариантите на хората да получат парите си при отмяната на цесиите: 

Един от вариантите е КС да обяви за противоконституционно подобно решение. Вторият вариант е всеки от засегнатите да търси правата си по съдебен ред и вероятността държавата да бъде осъдена по стотици дела е много голяма. 

Интервюто с Огнян Герджиков може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна