Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Алнуейми: В Доха високо се оценява привилегированото отношение на България към Катар

Снимка: Посолство на Катар

Активните отношения между България и Катар имат своето сериозно измерение днес, каза в интервю за предаването "12+3" посланикът на страната у нас Мохамед бен Али Алнуейми:

Искам да благодаря на БНР за сериозния му интерес към Катар и ставащото в страната ми. Държавата Катар направи много сериозно развитие във всички икономически и социални области, както и в сферата на спорта, защото, както знаете, ние се подготвяме за организирането на Световното първенство по футбол. Управлението на Катар се съсредоточава в различни обществени области. В същото време Катар  продължава да разгръща и серия от инвестиции в различни райони по света, между които са Европа и Близкият изток.

Посланик Алнуейми е категоричен, че отношенията ни може да се развиват още по-добре и подчертава:

Що се отнася до отношенията между София и Доха, те са много динамични в различните им области и сектори. В същото време имаме много високо равнище на взаимна координация на ниво правителства. Гордеем се с  високото им равнище, в които винаги отчитаме взаимните ни интереси. През тези три години, откакто открихме посолството на Катар в София, и от работата ми като посланик искам да отбележа, че не съм срещал никакви пречки, напротив беше ми оказана сериозна помощ, дори ми беше оказана помощ за развитието на двустранните ни отношения, не само на официално равнище, но и в чисто човешки план. В Доха високо се оценява привилегированото отношение, което има България към държавата Катар. Посещението на президента на страната ви г-н Росен Плевнелиев в Катар беше успешно и се превърна в тласък на стимулирането на отношенията ни още повече. Работим по програма за размяна на серия от взаимни посещения между двете страни през следващата година, за да бъдат дискутирани инвестиционни проекти, които българското правителство иска да ги предложи на вниманието на Доха. Те са в областта на инфраструктурата и земеделието. Катар има готовност да обсъжда проекти, основани на икономическа възвръщаемост и сериозен потенциал.

Според Алнуейми страната ни може да се възползва от икономическите възможности, които могат да допринесат за икономическия живот на България и на Балканите. 

Цялото интервю на Николай Кръстев с Мохамед бен Али Алнуейми чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна