Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: Ликвидната криза вече се разпростира извън рамките на електроенергетиката

Снимка: БГНЕС

Решението на проблемите в енергетиката минава през задълбочен анализ, който не трябва да бъде спиран от текущи кризи в съседни сектори, както често се получава. Това каза за предаването "12+3" енергийният експерт Атанас Георгиев, според когото енергийният борд е трябвало да продължи дейността си и след края на мандата на служебния кабинет, защото такъв орган е необходим.

Най-тежка е кризата в електроенергетиката, където все още имаме тези натрупани дефицити от миналите години, свързани с разходите на централите, мрежите и връзката им с крайните цени. За съжаление, решение на този проблем все още няма. Въпреки че бяха направени персонални промени в регулатора, самият регулаторен орган също е изправен пред много трудности в дейността си.

В Държавния бюджет са заложени по-малко пари за разходи на ДКЕВР през 2015-а година, въпреки направените заявки за подобряване на независимостта на комисията, отчете експертът и допълни, че в близко бъдеще предстои допълнително нагаждане на дейностите в новите министерства на икономиката, на енергетиката и на туризма, допълнително назначаване на още двама заместник-министри в енергийния ресор и може би реформа на начина, по който се управляват държавните дружества в енергетиката:

Над 60% от електроенергията в България се произвежда от държавни енергийни компании, част от БЕХ, а все още смените на мениджмънта на БЕХ и на вътрешните компании се правят без никаква обосновка.

Задлъжнялостта в сектора може да бъде преодоляна само чрез по-широко съгласие, коментира експертът. Според него е възможно токът да поскъпне догодина:

През последните години беше възприета една изключително опасна тенденция – да се заблуждава обществото, че цените могат да останат същите без реформиране на сектора. Това се видя, че не е така. По-лошото е, че тази ликвидна криза се разпростира вече извън рамките на електроенергетиката.

Може да има някакво бъдеще за проекта "Южен поток", но това се определя основно от отношенията между ЕС и Русия, коментира Георгиев:

Лошото е, че дори алтернативната опция, която България дава – за това да се изгради газов хъб на брега на Черно море, нарушава интересите на Украйна, примерно, тъй като това означава, че все пак "Южен поток" ще замени транзита през Украйна. Това е нещо, което в България забравяме от уравнението в последните седмици.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Атанас Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна