Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Толкова. Всичко" от Димитрина Кюркчиева – стихосбирка зодия Стрелец

Част от корицата на книгата
Поетичната книга „Толкова. Всичко” е още един елегантен, но и красноречив щрих в творческата биография на журналистката и радиоводеща Димитрина Кюркчиева. И потвърждение, че дори когато думите са твоя професия, говоренето не отнема същностите. Разбира се, не без точното чувство за мяра и вярата, които не позволяват излишества както в ефира, така и в изкуството. А гласът е по-скоро естественото продължение на хармонията във вътрешните ни светове.

Лаконичният сборник концентрирана лирика „Толкова. Всичко” е и строг корабен дневник на едно оцеляване между „безсолни тайни вечери”, алхимично недовършени гнезда и стихове, ордени за нежност, градове, в които „егоизмът е победител” и вечности, в които „се возиш без билет на трамвая, вземаш заплата и не умираш от глад”.

И докато литературните статистици се опитват да класифицират стихосбирката на Димитрина Кюркчиева между „дебюта” и „антологията”, същата тази книга ме подсеща, че поезията не е статистика, а начин на живот сред свои и чужди таланти... „Моят свят е тих – не иска да излиза вън от кожата си...” пише в едно от своите стихотворения авторката. Разбира се, че в нашата словесно-хистерична действителност споделянето на таланта с другите е риск. Но явно Димитрина Кюркчиева е решена да рискува в това различно пътуване. И отговорът за тази решителност може да бъде прочетен в книгата: всяко плахо откритие е обратно начало на някаква вечност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна