Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Митев: Проблемът за отношенията между ислямската и християнската цивилизация пряко засяга България

Снимка: БГНЕС


Това, което се случи в Париж, е част от една глобална ситуация, свързана със събитията и тенденциите през 2014-а година. Изминалата година беше повратна в международните отношения с началото на нова Студена война между САЩ и Русия, а от друга страна създаването на „Ислямска държава“, каза социологът проф. Петър-Емил Митев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Проблемът за взаимоотношенията между исляма и християнската цивилизация е на дневен ред и той пряко засяга България, защото ние сме страната с най-голямо мюсюлманско население в ЕС. Това не е периферен за нас проблем. Той ни касае и от гледна точка на бежанци, които утре могат да дойдат и от гледна точка на нашите собствени етноконфесионални отношения в политическия ни живот, добави той.

На въпрос дали случилото се в Париж ще създаде нов дневен ред на българските политици, проф. Митев отговори: Следствие ще бъде това, че значението на ДПС ще се увеличи. Неговата роля за етническия мир е оспорвана от някои, но аз мисля, че е несъмнена. Сега се влиза в нова роля. Тя е конфесионална, защото вече става дума не за между етноси, а между религиозни общности.

Новата ситуация и очакваната от мен конструктивна позиция на ДПС в хода на регулирането на отношенията между конфесионалните общности може да даде картбланш на ГЕРБ да води една по-открита политика на сътрудничество с ДПС. Ако Патриотичният блок заеме страна срещу исляма, срещу конфесионалната общност на мюсюлманите в България, това ще го постави в още по-трудна.

Проф. Петър-Емил Митев смята, че основният проблем, който трябва да бъде решен през следващата година е съдебната реформа: За мен най-същественият въпрос, който трябва да бъде решаван е съдебната реформа. Това не е само съдебен въпрос. Съдебната реформа ще оздрави и нашия икономически живот. Ако няма правна регулация, не е възможно нормално развитие на пазарната икономика.  Мисля, че съдебната реформа има повече шансове, отколкото е имала досега. Това, че имаме такава сложна коалиция също е шанс, защото това показва възможност за вътрешен контрол. Мисля, че е по-вероятно тази коалиция да оцелее до края на годината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна