Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Драганов: Ние сме в състояние на цивилизационна дисперсна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентатът в Париж показва, че ние сме в състояние на една цивилизационна дисперсна война. Сблъсъкът на цивилизациите става неизбежен, каза преподавателят в Нов български университет Иво Драганов в интервю за предаването "Неделя 150".

Различията между либерализма, демокрацията и радикалния ислям в момента доведоха до състояние на много остра война. Демокрацията е един много сложен, тънък и деликатен баланс между права и свободи и от друга страна, степен на сигурност. В този момент обществото е предизвикано да защити своите права и сигурност и ние преди всичко може би трябва да си отговорим на един важен проблем – убийството на журналистите е следствие от карикатурите за пророка или те са повод. Аз съм склонен да мисля, че по-скоро са повод, добави той.

Според него, спешно световните лидери трябва да се посъветват с културолози, които да разгледат този сблъсък в цивилизационен аспект, да предвидят как ще се развият бъдещите действия и какво трябва са предприеме: Второто, което ме е страх да мисля – горещо се надявам убийството на тези журналисти да не е повод да се съберат страшно много хора на едно място и да последва още един терористичен акт.

Писателят Димо Райков разказа за спонтанното събиране на парижани до редакцията на вестник "Шарли ебдо" в памет на загиналите журналисти: Там бяха и мюсюлмани, и азиатци и евреи и християни. Лично познавах и Кабю и Шарб. Преди две години, пред кметството имаше мероприятие срещу расизма, и един от ръководителите срещу расизма беше Шарб.

Социологът Андрей Райчев обясни, че Европа не трябва да проявява никакви страхове и емоции и не трябва да прави сделка свобода срещу сигурност: Ако ние направим сделка – сравнително някакъв вид свобода срещу някакъв вид сигурност – срещу нашия страх и истерия, правим много голямо престъпление по отношение на всичките си прадеди, които са вървели по този път и са жертвали много повече от нас. Ние трябва да затвърдим, но не военно, настояването за свобода и демокрация за всеки човек.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени