Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Очевидно за САЩ до голяма степен съществува знак за равенство между "енергетика“ и "сигурност"

Както често се случва в дипломатическите изявления, понякога е важно не само какво се казва, а какво не се казва. Това заяви за предаването "12+3" по "Хоризонт" Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения по повод визитата на американския държавен секретар Джон Кери у нас.

Не можем да гадаем кое е присъствало в темите и доколко е присъствало в разговорите, но това, което не беше коментирано, беше именно по-подробно проблематиката на международната сигурност. Изобщо не присъстваше в пресконференцията проблемът за международния тероризъм. Другият основен конфликт и разлом в момента в международните отношения – кризата в Украйна, беше представена по-скоро през призмата на американската позиция. От друга страна, Русия присъстваше във всяка една тема.

Според експерта от пресконференцията е проличало, че за САЩ приоритетни продължават да са отношенията с Русия и събитията в Украйна, а за Европа това вече е ислямският тероризъм.

Очевидно за САЩ в момента, а и до голяма степен в международен мащаб, до голяма степен съществува знак за равенство между понятията "енергетика" и "сигурност". Очертана беше и една доста сериозна перспектива за евентуално сътрудничество в сферата на енергетиката, включително и възможни инвестиции, но това не решава проблема на България с доставките на газ в краткосрочна перспектива и не променя, на практика, заобикалянето на страната от основните газови потоци.

Кючуков изрази надежда, че позицията на България по отношение на шистовия газ е била добре защитена. Според експерта нямаме основания да очакваме позитивно развитие по каквито и да било въпроси, важни за българската страна, от двустранния дневен ред.

Политологът Иво Инджов от Института за модерна политика коментира, че най-повтаряното словосъчетание на пресконференцията е било "енергийна диверсификация":

Най-вероятно в центъра на визитата на Кери е бил, един от акцентите, шистовият газ, защото премиерът Борисов каза, че в момента има мораториум, но от вчера той повтаря, че е до момента, в който не се намери безопасна технология за добив. Това позволява доста голямо лавиране.

Очевидно се възобновява и проектът за строеж на Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", коментира Инджов. Третият акцент в посланието е бил съвместимостта на българските въоръжени сили с тези на НАТО. Може би е обсъждано закупуване на американски изтребители, прeдполага политологът.

Интервюто на Снежана Иванова с Любомир Кючуков и Иво Инджов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна