Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райна Манджукова: Бесарабските българи никога не са възприемани като някакъв фактор

Снимка: БГНЕС

Около 500 бесарабски българи от село Кулевча в Одеска област се вдигнаха на граждански бунт срещу насилствената им мобилизация от киевските власти, влязоха в остра конфронтация и прогониха пратените от Киев военни мобилизационни разчети. За това съобщиха представители на сънародниците ни там в писмо до българските медии. Видеозапис от протеста е един от най-гледаните записи в интернет през последните два дена. Репортерът ни Николай Кръстев разговаря с Игор Мумджиев. Той каза, че повечето бесарабски българи изповядват проруски настроения, но са привързани към Украйна като към мястото, където са родени и израсли. Според бившия ръководител на Агенцията за българи в чужбина Райна Манджукова, водеща на телевизионно предаване за сънародниците ни зад граница, хора като Мумджиев, с обективен поглед за ситуацията, са малко.

Преобладаващото мнозинство от бесарабските българи мисли така, носталгия по онзи блян, че с Русия сме едно цяло, че сме братя... наблюдавам процесите от самото начало. Лично съм засегната, брат ми е офицер в украинската армия, братовчед ми е доброволец в един от батальоните. В началото в Бесарабия хората не си даваха сметка какво става в източната част на страната, като че ли не се случваше в Украйна... Лятото, когато бяха най-тежките военни действия, всичко беше обхванато от тревога и нещастие. Сега, когато си ходих за Нова година, е още по-лошо, по моя преценка. Хората вече са свикнали с това, което става, както в Израел са свикнали с терористичните нападения. Много искам да стане ясно на българите тук, в България, че бесарабските българи не могат да бъдат обвинявани в каквото и да е. Това са хора, които за 200 години девет пъти са живели в разлини държавни образувания. В Бесарабия няма поколение да е родено и умряло в една и съща държава, например, поколението на моите родители, родено в СССР, вече живее в Молдова и Украина. Това население е възприемано само като работна сила и никога като някакъв фактор...Това, което е станало в Кулевча, е факт и не може да се отрече. От човешка гледна точка хората не може да бъдат обвинени. Българските организации в Украйна са неправителствени. Нека не бъдем взискателни към тях! Българската държава би могла да инициира много неща в подкрепа на сънародниците. Вече е късно да се прави каквото и да било, защото ако беше улеснен режимът за българско гражданство, биха могли да потърсят закрила в България като български граждани. Какво може да направи българската държава в тази ситуация срещу украински граждани, които не искат да се подчиняват на заповедите на своята държава. Ако това, което се случва в Украйна, бъде квалифицирано като военни действия, бихме могли да ги приемаме като бежанци.


Интервютата на Даниела Якова и Николай Кръстев с Игор Мумджиев и Райна Манджукова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.