Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите власти в Гърция обмислят данъчна амнистия, за да спрат изтичането на депозити от гръцките банки

Младшият партньор в управляващата коалиция в Гърция - партията "Независими гърци" планира да предложи данъчна амнистия за недекларираните доходи, депозирани в гръцките банки в опит да обърне негативната тенденция на масивно изтичане на средства от банковата система на страната. 

Панос Каменос, който е ръководител на крайната десница "Независими гърци", участваща в управляващата коалиция с радикалната левица СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, заяви, че ще предложи законодателство за намаляване на данъка върху недекларираните доходи до 15% от настоящите 42%, като депозантите ще бъдат освободени от по-нататъшни данъци през следващите четири години.

Въпреки че банките и тяхната ликвидност са повод за безпокойство, аз вярвам, че климатът ще се подобри в скоро време, заяви Каменос за седмичното издание Real News.

Мярката, която ние ще предложим на правителството е възможността за депозиране на средства в банките, чийто произход не може да бъде доказан и ще подлежат на данък в размер на 15%, както и освобождаване на вложителите от данъци за следващите четири години.

Гръцките банки са засегнати много негативно от мащабно теглене на средства в брой с оглед опасенията за сериозни проблеми на новите власти в Атина с международните кредитори на страната. През декември депозитите се свиха доста силно за трети пореден месец и редица банкери очакват тенденцията да се ускори в началото на настоящата година. Според редица информационни агенции само в рамките на януари са били изтеглени средства от гръцките банки в размер на 10-11 млрд. евро след изтичането на депозити за 4 млрд. евро през последния месец на 2014-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна