Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е готова да дискутира условията за обслужване на гръцкия дълг

Френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че не може да се говори за трансфериране на тежестта на дълга на Гърция към останалите европейски данъкоплатци, но подчерта, че Франция е отворена за промяна на условията за неговото изплащане, за да се облекчи дълговото бреме на Атина.

Говорейки за радио Европа 1, Мишел Сапен каза, че дългът на Гърция, който представлява 175% от БВП на страната (дълг за общо 320 млрд. евро), "едва се поддържа".

Необходимо е този дълг да се изплати, но е нормално да обсъдят условията за неговото възстановяване, за да се намери вярното решение, посочи той.

Сапен, който се срещна през уикенда с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в Париж, е готов да играе роля на "привилегирован партньор" на Гърция, за да улесни преговорите с Германия и с други членове на еврозоната.

Френския министър на финансите призова за "нов договор" с Гърция, чрез който да даде на новото правителството да си поеме дъх, за да предложи своята програма. Той допълни, че нито една страна не може да излезе от икономическите си трудности без растеж на своята икономика, като това е особено вярно за Гърция.

Според Мишел Сапен основното настояване от страна на партньорите на Гърция от еврозоната е да създаде ефективна администрация, която да събира данъците. Той е заявил пред Варуфакис, че това би трябвало да представлява "принципния предмет" на реформите, които очаква да бъдат обявени от гръцкото правителство.

По план новият премиер на Гърция Алексис Ципрас ще трябва да се срещне в сряда с френския президент Франсоа Оланд в Париж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна