Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланици от ЕС: Реформирането на съдебната власт е спешен въпрос

Н.Пр Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС
Седем посланици от държави-членки на Европейския съюз излизат с общо изявление, в което препоръчват Висшият съдебен съвет да се съсредоточи върху проблемите, свързани с разпределението на делата, както и с влиянието върху магистратите. Същите дипломати преди два месеца призоваха да бъдат чути съдиите, които искат реформа. Дипломатите се определят като "група от единомислещи", които следят отблизо напредъка на България. Според тях реформирането на съдебната власт е спешен въпрос, а Висшият съдебен съвет (ВСС) може да прояви водеща роля за тези реформи.

Дипломатите смятат, че от решаващо значение е качественият скок по делата за корупция. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение, пишат още посланиците.
Висшият съдебен съвет не разгледа първото становище на дипломатите, въпреки че за обсъждането му беше свикано извънредно заседание.

Ето пълният текст на писмото:

Като група от единомислещи посланици на страни от Европейския съюз ние следим отблизо напредъка на България при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Както заявихме в писмото си от декември 2014 г., ние гледаме на своята активна подкрепа по отношение на усилията за реформи в България като на неизменна част от нашето партньорство в рамките на ЕС. 

След доклада по МСП от януари 2015 г. отново бихме желали да подчертаем политическия консенсус, показан от българския парламент при приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформите в съдебната система.  

Ние очакваме този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво. 

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият Висшият съдебен съвет може да демонстрира водеща роля в тези реформи, като се съсредоточи върху ефективното решаване на проблемите, свързани с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите. 

Намеренията за реорганизация на прокуратурата са добре дошли и трябва да бъдат изпълнени. Началото на реорганизацията на сектора на сигурността и ангажиментът да не се допуснат оперативни празнотите в тази посока са положителен знак. Ние очакваме, че те скоро ще доведат до видими и конкретни резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до заключения и присъди. 

Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ. От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка. Една такава рамка трябва да включва елементи от реални и ориентирани към резултата проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение.

Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, професионалистите в областта на правото и представителите на гражданското общество. 

Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че – като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г.

Посланик на Франция: Ксавие Лапер дьо Кабан
Посланик на Нидерландия: Том ван Оорсхот
Посланик на Белгия: Аник ван Калстър
Посланик на Австрия: Роланд Хаузер
Посланик на Дания: Кристиан Кьонигсфелд
Посланик на Финландия: Хари Салми
Временно изпълняващ длъжността Посланик на Великобритания: Сара Райли


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна