Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 души подкрепиха подписка срещу ритуала "Тричане на кучета"

Снимка: Даниела Костадинова

Над 4000 души подкрепиха подписка срещу ритуала "Тричане на кучета". В събота преди Сирни заговезни всяка година жителите на странджанското село Бродилово единствени у нас изпълняват това странно зрелище, при което куче, вързано на въже над реката, се върти, докато не падне във водата. Въпреки забраната и тази година местните хора се подготвят да изпълнят ритуала.

Наближи ли Сирни заговезни, еколози, журналисти, ветеринарни лекари и жандармерия се насочват към странджанското село Бродилово. Празникът задължително е съпътстван от подписки на природозащитници, писмени разпоредби, устни полицейски предупреждения и обикновено завършва с десетки репортажи от самия ден. Причината е, че местните хора отказват да се подчинят на забраната за провеждане на ритуала "Тричане на кучета". Нещо повече – те не искат да осъзнаят и да приемат, че това е, меко казано, нехуманно отношение към животните. Хората са потиснати и стресирани от натиска, който им се оказва, заяви кметът на селото Илия Илиев и заяви, че ритуалът е една добра традиция:

Никой никой не насилва. Всеки си го кара по желание. Бил езически празник?! Те, българите, също са били езичници, кланяли са се на бог Тангра. Значи, да се откажем от рода си, който ни е създал, който е създал тази държава. Ние досега не сме навредили на нито едно куче, нито сме осакатили куче, нито сме го разболели, нито сме му нанесли някакви поражения.

На въпрос щом ритуалът е толкова безопасен за кучетата, защо не се въртят и хора, кметът отговори:

Тогава, вие, журналистите, като се интересувате толкова много от това село Бродилово и този обичай, защо не дойдете да ви дадем по един парцел и да гледате кучетата и животните. Много голям интерес имат към село Бродилово, когато дойде тоя празник. Само да потъпквате достойнството на тези българи, които са се заселили тук и са дошли с традициите си. Само за това идвате, а не е ли стрес на тези хора тук 5-6 години, че е пълно с жандармерия, полиция, от всякакви институции писма. Това не е ли стрес за тези хора?

Напук на забраните и полицията пак ще проведем ритуала, казаха жителите на града и обясниха, че ритуалът се правел за здраве.

Тричането е древен обичай, при който кучета се връзват на примка над реката, въртят се на въжето като пумпали и в края на въртенето падат във водата. От 2011-а година ритуалът е не само забранен, но и обявен за престъпление. Причината за нестихващия интерес към него се дължи само на един факт и това е необяснимият инат на местните хора. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна