Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Денчева: Частните училища ще намалят таксите, ако държавата финансира учениците


Принципът „Парите следват ученика“ нито ощетява държавните и общинските училища, нито финансира частните. Категорично съм „за“ въвеждането на този принцип, защото той е единственият правилен, справедлив и конституционно обоснован що се отнася до финансиране на образованието в България, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Таня Переновска, родител, който подкрепя идеята за държавно финансиране в частните училища.

Това е единен разходен стандарт, който следва всеки ученик и този стандарт е само и единствено за образованието на децата. Той и днес съществува в бюджета на образованието. Какво прави? Той ще помогне на родителите, които имаме ученици в частните училища, по-спокойно да образоваме качествено децата си. Смятам, че ще бъдат намалени таксите, които плащаме. Това е гарантирано от всички собственици на частни училища, обясни тя.

Политологът от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова излезе с отворено писмо до Реформаторския блок, в което ги призова да не подкрепят тези текстове в законопроекта на ГЕРБ: Ако държавата се ангажира с финансиране на частни училища, тя трябва да гарантира равен достъп до тези частни училища за всички български деца. Това е така, доколкото държавата има ангажимента да осигурява достъп до качествено образование за всички деца. В момента парите следват ученика само в държавните и общинските училища като за всяко едно дете в тези държавни или общински училища има осигурено място. Спорният въпрос дали парите трябва да последват учениците и в частните училища. Бих била съгласна, ако частните училища поемат ангажимент за осигуряване на равен достъп. Докато това не е осигурено, държавата ще бъде инструмент за дискриминация към тези, които не могат да поемат разликата.

Секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева заяви, че категорично протестира срещу формулировката, че частните училища ще бъдат субсидирани, финансирани и каквито и да е било други термини се използват: Това е манипулация и абсолютно не отговаря на застъпените в Закона предложения. Става въпрос за принцип „Парите следват ученика, а не училището“, а къде ученикът ще избере да се запише и да вложи средствата, които му се полагат от държавата, е друг въпрос. В частните училища е все по-малка търпимостта при случаи на ученици, с непристойно поведение. Частните училища ще намалят таксите в мига, в който децата получат този единен разходен стандарт, ние ще намалим таксите с неговите размери и няма да има никаква спекулация.

Мненията чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна