Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Валдивиелсо: С кинопоредицата "Жени зад камерата" искаме да подкрепим работата на режисьорките

Снимка: Ирина Недева

Институт "Сервантес" ще представи кинопоредицата "Жени зад камерата". Филмите, включени в нея, са представителни за испанското кино и са режисирани от жени. Гост в предаването "Хоризонт до обед" беше директорът на института Хавиер Валдивиелсо, който каза, че с тази инициатива искат да дадат подкрепа на работата, която се извършва от жените - режисьорки. 

Навярно икономическата криза и съкращаването на бюджети от обществения сектор за производство на изкуство се отрази по-негативно на жените, отколкото на мъжете - режисьори. Тези режисьорки работеха по теми от улицата, по по-специални теми. А испанецът като зрител тръгна към комерсиалното кино.

В интервюто си Валдивиелсо разказа за работата на известната съвременна режисьорка Грасия Керехета. Ще бъде показан и филмът ѝ "15 години и един ден".  

Испанското кино имаше проблеми на вътрешния пазар заради липсата на достатъчно публика. Но през 2014-а година се забеляза растеж на интереса. Но на испанското кино му е трудно да присъства на големите фестивали на киното, разказа Хавиер Валдивиелсо. 

Чуйте разговора на Ирина Недева с директора на Института Сервантес от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна