Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Мерджанов: Оставката на Вучков е заради различия в кадровата политика на МВР

Атанас Мерджанов
Снимка: БГНЕС

В крайна сметка имаме оставката на един министър, следователно имаме дебалансирано правителство, каза Атанас Мерджанов от БСП в интервю за предаването "12+3".

Ако не ставаше въпрос за вътрешния министър, който обикновено е ключова фигура във всяко едно правителство, ние бихме били по-спокойни, но в случая тази оставка идва в един много знаков момент като посещение на шефа на ФБР, знаковите убийства, когато се очаква нова бежанска вълна. Не откривам връзка между посещението на шефа на ФБР и оставката на Вучков, но забелязвам съвпадение на фактите. Най-малко на държава, която трябва да води сериозни разговори по организираната престъпност, корупцията – след като тя е неспособна да излъчи стабилност в управлението на един от секторите, може да се досетите с какви очи би погледнала отсрещната страна, която трябва да изисква или да поставя определени условия, добави той.

Според Мерджанов вероятната причина за оставката на Веселин Вучков е различия в кадровата политика на вътрешното ведомство: Вицепремиерът Кунева отговори, че мотивите са лични. Ако те действително са лични, не бих искал да навилизам в подобни коментари, тъй като аз съм далеч от конспиративните сценарии. Но очевидно става въпрос за различия в кадровата политика на вътрешното ведомство. Очевидно те не са изгладени и няма точка на сближаване, тъй като на няколко пъти бяхме свидетели на разминавания между иносказателното поведение на г-н Борисов по въпроса и на намеренията на вътрешния министър за промени в секторите. Това е най-вероятната причина, поради която е и оставката в днешния ден. Само че ще бъде още по-комично, ако станем свидетели и на обрат, т.е. Вучков да се откаже от оставката.

Очевидно е, че правителството е в сериозна ситуация на безпътица, след като по определени въпроси  не намират съгласие и адекватни колективни действия, заключи Мерджанов.

Цялото интервю на Петър Волгин с Атанас Мерджанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна