Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спаси от забрава спасителите на бургаските евреи

БНР Новини
Еврейски младежи от Ашомер Ацаир в Бургас (1938 г). Първи ред (отляво надясно седнали): Жак Калдерон, Йосиф Асса, Моис Авишай, Ефраим Барух, Челеби Сарфати. Втори ред (отляво надясно изправени): Рубен Рубенов, Нико Варсано, Бито Асса, Моис Митрани.

Защото се оказва, че не знаем всичко за спасяването на българските евреи, за истинските факти и обстоятелства, които попречиха на Царство България да спаси от унищожение децата на Давид, живеещи на територията на Гърция и Македония. Както и не знаем дали са верни твърденията, че българските ни съотечественица са „недадени“ за изтребление, за сметка на евреите от Беломорието и Привардарието.
Говорим и за днешните измерения на този исторически подвиг, както и за дейността на наскоро основаното в Бургас дружество за еврейско-българско приятелство „Алеф“, което благодарение на своя председател Алберта Алкалай стори нещо неочаквано – тя и нейните съидейници спасиха от забрава спасителите на бургаските евреи като извадиха наяве от прахта на историята храброто гражданско поведение на кмета на града и неколцината интелектуалци от черноморския град. Нещо повече – те създадоха документален филм със собствени средства, разказващ за тези читави и честни българи, а пак по инициатива на „Алеф“ бургаските герои бяха посмъртно обявени за почетни граждани на Бургас.
Гости в студиото са Спас Ташев, автор на няколко изследвания, посветени на тези драматични събития, Албена Танева, преподавател в СУ, а по телефона от Бургас се включват Алберта Алкалай, сценарист и режисьор на документалната лента „Да помним“, както и Стефка Велчева, участничка в този вълнуващ киноразказ.





Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна