Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мохамед Халаф: Оформя се шиитска ос срещу съществуващата сунитска ос

Снимка: zemedelci.org



На 90% съм сигурен, че ще има рамково споразумение в края на този месец за иранската ядрена програма. Юни месец вече ще има споразумение с всички подробности, каза д-р Мохамед Халаф в интервю  за предаването „Събота 150“.

Самата ръководителка на американската делегация на преговорите призна преди няколко дни, че 70% от разногласията  между САЩ и Иран вече са разрешени. Самите иранци казват, че вече сме близо до подписването на това споразумение. Явно, че все още има някакви технически неща, по които не са достигнали съгласие, обясни още той.

Оформя се шиитска ос срещу съществуващата сунитска ос, заяви д-р Халаф: Самото раздвижване на пластовете в региона – посещението на Ердоган в Рияд, след толкова голяма вражда от години между тях и веднага след него пристига египетският президент Абдел Фатах ал Сиси, който е в много голямо противоречие с Ердоган. След това пристига и премиерът на Пакистан. Пакистан притежава атомно оръжие и целия проект за пакистанското атомно оръжие е направено за Саудитска Арабия. Това е изпращане на послания, че в момента се създава нова ос срещу Иран. Иран вече ще може да продава петрола, всички замразени авоари, тя ще ги получава и ще стане много по-силна. В момента тя опитва да създаде нов фронт в Голанските възвишения срещу Израел. Затова Израел преди няколко седмици уби един ирански генерал и няколко души от военните ръководители на Хизбула, т.е. отиваме в една нова фаза на противоречия. Оформя се една шиитска ос. Това включва  Иран, четирите арабски държави, окупирани от Иран – Йемен, Сирия, Ирак и Ливан. 

Започват и нови проблеми в самото ръководство на Ирак, каза  още той и добави: В момента нищо не е разрешено нито в Ирак, нито в Сирия, нито в Йемен. Напротив, ние виждаме неразбиране от американската държава на това, което се случва.

Д-р Халаф коментира, че 95% от историческите паметници на културата, разрушавани от джихадистите от „Ислямска държава“ са копия. Според него само една оригинална статуя е разрушена наистина, а всички останали оригинали отиват на черния пазар на паметници на културата и минават през Турция: Има организирана мафия. След години ще започнат да се появяват тези експонати в някакви музей. Проблемът е каква външна подкрепа има.

От 50 млн. мюсюлмани, които живеят в Европа, много малка част – най-много 20% подкрепят екстремистки тенденции, но къде са другите 80%. Защо не излизат на демонстрации срещу зверствата на „Ислямска държава“, защо бездействат? Не мога да разбера защо второ, трето поколение, прието в тези общества, започват да се обръщат срещу тези хора, които са ги отглеждали и образовали. Има проблем и той е в самите нас.  Ние създаваме тази ислямофобия с нашите действия. В Европа започва неофашизъм, национализъм. Те са в резултат на нас, нашето бездействие в тези общества. Ние трябва да се адаптираме и да приемем ценностите. Ние напуснахме нашите страни, защото там нямаме права. Ако тези емигранти бяха останали в държавите си, нямаше да намерят тази реализация, каза още д-р Мохамед Халаф.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна