Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панайот Рандев: Позитивното мислене няма ефект в дългосрочен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Психологията на позитивните емоции е била особено популярна в Европа между двете световни войни. В България обаче позитивното мислене е модерно в момента. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" психологът Панайот РандевОт гледна точка на това, че в България сме крайно негативни, разбира се, че е по-хубаво да си ухилен, отколкото нещастен, но ако си прекалено ухилен и прекалено си вярваш, че като щракнеш с пръст, ще станеш богаташ или ще се влюбят в теб, това е инфантилно. За съжаление то е масово, защото българите сме свикнали в психологически план да искаме бързи и мигновени успехи. Затова българите ходят на магьосници, на имами, на хипнотизатори.

Според психолога позитивното мислене в рамките на минути, часове, дни има ефект, но в дългосрочен план не.

Панайот Рандев каза още, че най-бързо развиващата се част от позитивната психология е еволюцията на емоциите – позитивни и негативни. Той посочи изследване на американска психоложка, която заключава, че негативните мисли създават спирала, която води надолу – към изпростяване, неадаптивност, към тежки физиологически ефекти.

Затова и българите сме болна нация, казва психологът.

Той посочва и ефектът на позитивната спирала: Ако ние имаме повече позитивни емоции, каквито и да са те, те разширяват полето. Ако ние имаме 100 варианта, а в негативен виждаме 2-3, то вкарвайки се в позитивни емоции или моите близки, родители, приятели ме вкарват в тях, аз започват да виждам не два, а 5, 10, 20, 30 варианта. Първият плюс е, че всъщност си разширявам сферата от варианти и второто – повишавам енергията да направя някои от тях. Вече веднъж като направя няколко ефективни неща, базирани на тези позитивни емоции, аз мога да надграждам над тях.

Панайот Рандев препоръчва да бъдем не просто позитивни, а да правим малки, но позитивни неща за себе си и околните, за да бъдем по-успешни и справящи се.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени