Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Естетите" в столичен мол: гледката на кърмещи жени възмущава клиентите

Скоро видяхме, че в мол може да пребият човек до смърт, сега разбираме, че кърменето в търговски център е недопустима гледка...
Снимка: podkrepazakarmene.com
Новите храмове на консумацията в прекрасната ни столица започват да недолюбват някои изконни човешки действия, които освен, че благоприятстват по-качествения живот на децата и растежа им, запазват една от най-ценните връзки между майката и нейното новородено. Оказва се, че не е красиво и лицеприятно за клиентите да гледат кърмеща жена, но за сметка на това клиентите се възхищават едни други от новозакупените си торби, кичозните дрехи, килограмите грим, перхидрол и силикон. Смисълът на посетителите на мола и любопитството им се свежда до това в каква промоция да участват и с какви мазила и одежди да заприличат повече на фолкпевицата от екрана.

Ето случая, който ни провокира: жена, кърмеща бебето си на пейка в мол в столицата, е поканена да преустанови кърменето, защото причинява неудобство на останалите посетители на центъра.

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява г-жа Деница Панайотова, по дело за защита на правото на жените да кърмят своите деца на публични места. Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

„Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно“, обяснява Панайотова.

Непосредствено след като жената е помолена да преустанови кърменето на обществено място, тя подава жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче, потвърждава, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра. На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила.

В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България,гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест,достойнство и добро име“, поясни адв. Адела Качаунова от програма „Мониторинг и изследвания“ на Български хелзинкски комитет.

Лесната култура на мола започва да подменя смисъла на ценностите, а в замяна ни дава опаковани предмети, пластмасови идоли, унифицирани тела, решения за всичко.

Защо едно такова естествено човешко, майчинско действие може да бъде отвъд правилата и какво ще бъде развитието на този казус оттук нататък, чуйте в разговора на  Юлия Владимирова с адвокат Адела Качаунова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна