Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 хиляди българи в Чикаго се поздравиха за Великден

       Българските имигранти в Чикаго  посрещнаха  в двата  православни храма  “Св. София” и “Св. Ив.Рилски-Чудотворец” Възкресението на Христос. Макар и далеч от родината българските християни  се събраха  за да се поздравят и да си пожелания за здраве и успехи

Обичайно на  Великден църквите във Ветровитият град се оказват малки да поберат хората от най-голямата българска имигрантска общност. Тази година обаче в  храма “Св.Рилски -Чудотворец”   празничното Великденско богослужение беше  отслужено  от  украинският свещеник  Михаил и  не  на български език. Посетители имаше,но не както винаги до сега.

Близо 200 хилядната  имигрантска  общност в Чикаго  се  надява, че след отстраняването на отлъченият от църквата свещеник  Валентин Ноцков , скоро ще бъде назначен друг български свещеник, а църквата от Американският синод , ще премине към Българския. И не само това. Българите се опитват  да възкресят  вярата  и надеждите си .Днес преди обед  на църковните служби   се чете евангелието, а след това  има празничен обяд в салоните  на църквите с традиционното агнешко,великденски яйца и козунаци.

         

        


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна