Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: 30% от анкетираните са категорични, че арменският геноцид трябва да бъде признат

60% от българското общество не е чувало за арменски геноцид

Снимка: БГНЕС

Резултатите от изследването на "Галъп" за геноцида над арменците показват, че по-голямата част от обществото ни не е запознато с историческия факт отпреди 100 години.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът Димитър Ганев по повод националното представително изследване на социологическата агенция по въпроса.

60% от българското общество не е чувало за арменски геноцид. Другите 40% са чували. Когато видим демографските разбивки по този въпрос, се вижда много ясна корелация при разбивката по образоване. Хората с висше образование в много по-голяма степен са чували за този исторически факт. Когато слизаме в образователен статус, виждаме, че се понижава нивото на запознатост. Хората с основно и по-ниско образование в огромната си част не са чували за признатото вече "масово изтребление".

Близо 60% от анкетираните не са се ангажирали и с конкретен отговор дали правителството трябва да осъди арменския геноцид, припомни Ганев. 30% са били категорични, че страната ни трябва да го признае и само 10% не смятат, че България не трябва да признава явлението.

Според Ганев с признаването на "масово изтребление", а не на геноцид, правителството се опитва да избегне конфронтация с Турция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна