Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вартануш Топакбашян: Понятието „геноцид“ се появява именно поради извършеното с арменците

Снимка: Архив

Няма спор сред историците, че избиването на арменците преди 100 години е умишлено и става дума за геноцид. Има неколцина историци, които буквално са платени, от страна на онези, които днес оспорват факта.

Това каза за предаването „Събота 150“  по „Хоризонт“ Вартануш Топакбашян главен редактор на в. "Ереван"  и председател на координационния съвет на арменците в България.

Българската историческа мисъл е категорична, че действията се определят единствено и само като геноцид. Тук говоря за нашите академици, които миналата седмица дадоха пресконференция – Георги Марков, Александър Косев. Те категорично заявиха, че няма място за колебания, за съмнения или за интерпретации. Самият факт, че понятието „геноцид“ се появява именно поради извършеното с арменците в рамките на Първата световна война е вече достатъчно доказателство. Терминът е създаден от полски евреин, юрист.

На базата на международното право Германия е платила на Израел милиярди като репарация за Холокоста. Според Топакбашян, причината Анкара да отказва да признае за геноцид над арменците е единствено финансова. Арменците в Османската империя са били много заможни и репарациите биха били огромни, макар че общността им никога не е правила изчисления на щетите, поясни тя.

В днешния свят, който се опитва да се демократизира и да бъде по-хуманен, нормално е две държави, които никога не са имали дипломатически отношения да намерят пътя за помирение. Говоря за Армения и за Турция. Но Турция винаги е поставяла условия по пътя на това помирение и условието е да не се упоменават историческите събития и, разбира се, един друг факт от съвремието - ситуацията в Карабах.

Декларацията на Народното събрание определено „не е пълноценна“, сподели Топакбашян, която е присъствала на обсъжданията в НС.

Бяхме няколко души и за нас беше необяснимо защо срещу нас седят дипломатически представители на Турция. Значи арменското посолство не присъства, но турското присъства. Мисля, че това беше въпрос, който трябваше да се решава изцяло от българските граждани.

Бяхме свидетели на това как по скалата от крайно 0 ние стигнахме до 80% резултат. Действително спряха преди стъпката да произнесат думичката „геноцид“, но ние като арменци и като български граждани напълно осъзнаваме, че това беше компромисът, който трябваше да се направи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна