Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботьо Арабаджиев: Пострадалата от снега дървесина може да остане неусвоена

Снимка: БГНЕС

На територията на Горско стопанство "Ардино" ще бъде извършена инвентаризация на пострадалата от снежното бедствие през март дървесина. За да се избегнат нарушения, се извършват съвместни действия с регионалните дирекции, каза в предаването "Преди всички" директорът на Южноцентралното горско предприятие Ботьо Арабаджиев:

Отиваме на място, съвместно с регионалните дирекции, където се извършва инвентаризацията. Те подписват инвентаризационните описи. Където е необходимо, участва и лесозащитна станция. Виждаме какъв е процентът на пострадалите насаждения, изготвят се необходимите документи, засичаме какво е количеството и пристъпваме към усвояването.

Заради нарушения при санитарната сеч преди дни беше уволнен директорът на Държавното горско стопанство "Алабак". Там е установено, че заедно с издадените позволителни е добита и друга дървесина, за която констативните протоколи са издадени без основание.

Ботьо Арабаджиев каза още, че до момента е инвентаризирина над 50 на сто от дървесината в горското стопанство, което е около 700 хиляди кубика на площ от 19 хиляди хектара. Той се опасява, че голяма част от нея няма да бъде изнесена от рамките на горските стопанства, заради мораториума за износ на дървесина и липсата на капацитет при дърводобивните фирми:

Те имат интерес да усвоят дървесината, но нямат достатъчно работници, техника, за да може да се усвои за този кратък период. Ако тази дървесина остане повече от година, ще настъпят каламитетни явления, ще се появят корояди, болести, вредители и ще поразят и другата част от гората. Рискът е висок при насажденията, където нямаме достъп. Затова приканваме всички фирми, които имат необходимата техника, въжени линии, трактори, лебедки, за да се достигне до тези територии.

Цялото интервю са Ботьо Арабаджиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна