Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се управляват културни проекти

Идеята за „Академията по културен мениджмънт“ в Гьоте институт е на директора на института и един от организаторите на обучителната програма за културни мениджъри – Енцио Венцел, който е отговарял за култура и развитие, като инициатива за подпомагане на артисти и дейци на културата и културните институции в централата на Гьоте институт в Германия.
А другият идеен двигател и програмен директор на обучителната програма на Академията е проф. Леони Ходкевич – преподавател по културен мениджмънт в европейски и американски университети и международни организации. Проф. Ходкевич е българка, която живее и твори във Виена. Писател, журналист, продуцент на проекти.
Академията представлява уникално сътрудничество между местна власт – столична община, софийският университет, неправителствени организации и европейски културни институти и е сама по себе си иновативна културна политика. Според организаторите, страната ни има нужда от подобряване на уменията на мениджърите на културни организации, както и работа с нови публики, социално изключени групи, замиращи зони от града и създаване на връзки между културното наследство и съвременните жанрове в изкуствата.
Следващата фаза на Академията е през месец октомври, като на практика няма пауза между двете фази, защото участниците ще продължат да са в контакт, за да не се изгуби натрупаната досега енергия. През есента се предвиждат разговори по различни теми, свързани с града и културата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна