Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Увеличават се трудовите злополуки, завършили със смърт

хотел вероника

Оценката на риска се пренебрегва, което не трябва да се случва. Статистиката показва, че регистрираните трудови злополуки в сравнение с 2013-а година са се увеличили. С 61 са повече тези през 2014-а година. Смъртните трудови злополуки също растат – през 2014-а те са с 24% повече в сравнение с 2013-а година. Нараснали са от 108 през 2013-а на 134 през 2014-а, а през 2015-а трудовите злополуки с фатален край са вече 14. Промените, които трябва да бъдат направени, са свързани с налагането на системите на критериите, които да осигурят безопасността и здравето при работата. Това е отговорност преди всичко на работодателите, но и на служителите. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Преди всички“ заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев:

Инспекцията по труда във Варна е установила нарушаване на правилата за безопасност и здраве при работа в срутилия се хотел в курорта "Слънчев ден", където загинаха четирима работници, но проверката ще продължи до края на месец април.

Част от фирмите, в които загинаха работници, както във Варна, така и в Банско, не са регистрирани в Камарата на строителите, това каза изпълнителният директор на Камарата Иван Бойков:

Ние публикувахме обръщение към строителните фирми и държавата, в което призовахме да се спазват законите. На обект не може да има случаен човек, без трудов договор, който не е преминал през инструктаж. Ние можем само да повишим професионалните критерии, от там нататък ние нямаме права да извършваме контрол. Над 20 са контролните органи в държавата. Те казват, че работят по сигнали, а не минават по обектите или, може би, си затварят очите. Неподредена ни е държавата и във всичките ѝ структури се допускат компромиси или недописани неща.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна