Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни протести в Берлин и Хамбург традиционно отбелязват деня на труда Първи май

Бурни протести в Берлин и Хамбург традиционно отбелязват деня на труда Първи май. В германската столица от сутринта стотици излязоха по улиците, за да демонстрират за най-различни каузи. Тази година водещи са отношението към бежанците и неравностойното заплащане на работното място.

Това, което се случва в Средиземно море с бежанците, е убийство и ние мълчим, макар че ни засяга”, обявиха говорители на протестите в Берлин. Оке от ранни зори по улиците в центъра се събраха близо хиляда до уши, до вечерта се очаква демонстрациите да се удовят. Традиционно в Берлин има сблъсъци между крайно леви и крайно десни на този ден. Този път полиицята обаче смята, че 1 май ще премине без насилия. Причина за това е и протестът на жителите в квартал Кройцберг, в който обикновено се стига до сблъсъци. Този път те организираха майски празници в квартала си и от сутринта улиците му са изпъленни с щандове, музика и мирни демонстранти.

Проблеми се очакват обаче в Хамбург – другата крепост на крайнолявата сцена в германия. Там от сутринта митинги са свикали профсъюзите. 700 полицая охраняват в момента събитията. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна