Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Рашкова с финал на успоредка във Варна

Валентина Рашкова

Валентина Рашкова се класира за финала на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика в Двореца на културата и спорта във Варна. Българката влезе сред осемте най-добри с шета оценка, като изпълнението ѝ беше оценено от съдиите с 12. 533 точки.

С първа оценка на този уред във финала влиза представителката на Франция Йона Дуфурнет – 13.800 точки. В борбата за медалите утре ще се включи и победителката в многобоя от последното Европейско първенство в Монпелие Джулия Щрайнгрубер (Швейцария). Възпитаничката на българския треньор Золатан Йорданов е с втори резултат в пресявките и оценка 14.200 точки. 

Бях уверена, че мога да играя солидно и знаех, че ако не допусна грешка ще успея да вляза във финала. Щастлива съм, че успях да го направя още при първото ми участие на Световна купа. В събота определено напрежението ще е по-малко и се надявам дори на още по-добро класиране, сподели Рашкова.

[/module

17 хилядни пък разделиха Албена Златкова от финал на прескок. Българката получи девета оценка – 13.083 точки и остана първа резерва. С най-висок сбор на този уред в битката за медалите влиза единствената жена в световната гимнастика участничка на шест Олипиади и шампионка от Игрите през 1992-ра година Оксана Часовитина (Узбекистан) – 14.600 точки. С трета оценка е Джулия Щрайбергер (Швейцария) – 14.000 точка.

Поздравления за Валентина, която се завърна по великолепен начин след една изключително тежка травма. Оценката и означава, че тя има потенциал и за още по-добро представяне в бъдеще. С класирането й на финал сме изпълнили половината от поставените цели. Знаете, че стремежът ни е да имаме поне двама български представители във финалите на Световната купа, коментира председателят на Организационния комитет Йордан Йовчев.

На земна гимнастика Мартин Ангелов също нямаше достатъчно късмет и остана на 11-то място, а Димитър Димитров е 19-ти. Най-добре се представи Енрике Сепулведа (Чили) – 15.450 точки , пред Жига Силч (Словения) – 14.950 точки и Артьом Долгопят (Израел) – 14.750 точки.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна