Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ не трябва да бърза със стрес тестове на българските банки

Снимка: Българска народна банка

БНБ не трябва да бърза със стрес тестове на българските банки. За това настояват от Асоциацията на търговските банки. Пред журналисти председателят на Асоциацията Петър Андронов заяви, че Централната банка също трябва да се подготви за процедурата, която се очаква да бъде през март догодина. Ако липсва титуляр на поста подуправител с ресор "банков надзор", няма да има кой да ръководи процеса.

Според банковата асоциация предишните тестове са доказали категорично здравината на системата. Банкерът Светослав Гаврийски

Самата централна банка съвсем скоро, мисля, че преди няколко месеца или в края на миналата година, направи тест на всички банки, стрес тест, който също беше много жесток и доколкото имам информация няма такава банка, която да има проблеми в момента, ако капиталът на адекватност на банковата система е над 20 процента. Как мислите, че при изискване за 13 процента, ще се появят такива банки, които ще трябва да увеличат капитала си веднага и на другия ден.

Петър Андронов бе категоричен, че липсата на титуляр на поста, който в момента се заема от Нели Кордовска, не осигурява достатъчно и дълъг хоризонт за провеждането на нужните реформи.

За подготовката, за оценката на активите. Много сложни са законите, които се приемат в момента. Нужно е да има някой, който има дълъг хоризонт и е поел отговорност за нещо, което ще изпълнява шест години напред с всички последствия от това.

Дълга подготовка е необходима и за влизането в единния банков надзорен механизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна